Σύνδεση μεταξύ των ιδεών της Διδασκαλία του Πέτερ Ντένωφ,
και εκείνων που ενσωματώνονται σε άλλα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συστήματα

1.Θρησκευτικές και φιλοσοφικές διδασκαλίες στην αρχαία Ινδία
- Η θέση του πανθεϊσμού (Ινδουισμός).
- Η αντίληψη ότι τα άτομα είναι διαφορετική εκδήλωση ενός αιώνιου Πνεύματος, προς το οποίο τείνουν ως τελικό σκοπό (βραχμανισμός).
- Η ιδέα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με τους καθολικούς νόμους και ότι η θεμελιώδη αρχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι η αγάπη προς τον πλησίον (βουδισμός).
- Η μη βία στον κόσμο που μας περιβάλλει.
- Η αθανασία της ψυχής.
- Οι νόμοι του κάρμα και της μετενσάρκωσης.

2. Ο Πυθαγορισμός στην Αρχαία Ελλάδα (VI αι. π.Χ.)
Θεωρηθεί την μετενσάρκωση ως ευκαιρία για καθαρισμό και τελειοποίησης, διότι η ψυχή είναι συνδεδεμένη με το Θεό.

3. Οι ιδέες του Πλάτωνα (έτος 427 -347, π.Χ.)
Η ψυχή είναι αθάνατη, έχει θεϊκή καταγωγή, και αντιπροσωπεύει τον αληθινό άνθρωπο.

4. Αιγυπτιακός Ερμητισμός.
Υπάρχει μια αιώνια ανάσταση και ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ του Θεού, της φύση και του ανθρώπου. Ο Θεός αγαπάει τον άνθρωπο και για αυτό τον συγχωρεί.


5. Η Διδασκαλία του Λ. Τολστόι
Ο Θεός μπορεί να αναγνωριστεί ως Αγάπη. Η ψυχή είναι αθάνατη. Ο άνθρωπος πρέπει να εγκαταλείψει τον εγωισμό του.

6. Η Ανθρωποσοφία του Rudolf Steiner
Ο άνθρωπος μπορεί να τις δικές τους δυνάμεις για να αναλάβει την ανάπτυξή του και να επιφέρει το "Βασίλειο του Θεού επί της γης", να καθαρίσει από τις αμαρτίες τους διαβιώνοντας, σύμφωνα με το νόμο του Θεού. Ο ρόλος του ανθρώπου είναι πιο σημαντικός από το να ακολουθεί το πεπρωμένο της τύχης. Ο άνθρωπος έχει μεγάλες δυνατότητες, γιατί η ψυχή του είναι μέρος του Θεού, του πρωτογενούς Θείου σπινθήρα. Όταν στη ζωή εφαρμοσθεί το δόγμα της Αγάπης, που είναι το πραγματικό δόγμα του Χριστού, τότε θα επιτεθχθεί και η "Βασιλεία του Θεού επί της γης"."

7. Η θεωρία της διαίσθησης του Henri Bergson
Η διαίσθηση είναι μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες για τη διαμόρφωση της VI φυλής.

8. Ο Χριστιανισμός
Ο Χριστιανισμός δεν είναι παρόμοιο θρησκευτικό-φιλοσοφικό σύστημα, αλλά η ίδια η διδασκαλία, όπως αυτή του Διδασκάλου. Αυτός εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των δύο θεωριών, υποστηρίζοντας ότι δεν καταγράφονται στα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια όλα όσα ειπώθηκαν από τον Ιησού Χριστό. Επίσης, ορισμένα από τα αναγραφόμενα κηρύγματα και διδασκαλίες του Σωτήρα έχουν ανάγκη σύγχρονης ερμηνείας. Διδασκαλίες του Διδασκάλου Πέτερ Ντένωφ φωτίζουν τις αλήθειες του ευαγγελίου και τα στοιχεία του εσωτερικού Χριστιανισμού ώστε να κατανοηθούν σωστά.